Asezarea tacamurilor, aranjarea mesei

April 28th, 2010

O data si pentru totdeauna -  nu mai puneti de la inceput, deasupra farfuriei, lingurita pentru desert.
Unu – nu e placut sa-ti mananci friptura gandindu-te la fabulosul tort de ciocolata. Sa-i dam fiecarui fel de mancare ce-i al lui!
Doi – poate persoana nici nu are de gand sa isi serveasca desertul, asa ca de ce sa-i incarcam inutil masa, inca de la inceput?!
Trei – e total nepoliticos sa impunem un anumit desert cuiva. Poate persoana doreste fructe pentru desert, ce sa faca cu o lingurita?!
Patru – tacamurile se aseaza in dreapta si in stanga farfuriei, de ce ar fi lingurita pentru desert mai cu mot?
Cum se aranjeaza tacamurile in cazul deserturilor? La sfarsitul mesei, in functie de ce doreste persoana sa serveasca la desert, se aduce o farfurioara si in dreapta ei se aseaza fie o lingurita, fie in dreapta cutitul pentru desert si in stanga furculita pentru desert.

Asortati fata de masa si servetelele cu tonul incaperii.

Chiar daca este larg cunoscuta urmatoarea doctrina a bunelor maniere, de foarte, foarte multe ori nu se respecta. Insist, furculita in stanga, cutitul in dreapta. Doar in cazuri exceptionale furculita se aseaza in dreapta, fara cutit. In cazul unui anumit tip de salata, de exemplu. Cutitul se aseaza cu lama spre interior. Furculita cu dintii in sus dupa codul bunelor maniere englezesti, sau cu dintii in jos dupa codul bunelor maniere frantuzesti. Ramane la latitudinea dumneavoastra, insa, o data ce ati ales un cod, pastrati-l!

O alta greseala, chiar daca nu prea e practicata de particulari, ci, frecvent, de restaurantele care se considera mai dichisite, ori de serviciile de organizare pentru nunti, petreceri, este urmatoarea: servetul, impaturit cine stie in ce forma complicata, se aseaza pe farfurie. Nu, nu si iarasi nu! Nu imi puneti o bucata de material acolo unde va sta mancarea mea. Servetul se aseaza pe masa, sub absolut nicio forma pe farfurie!

Similar, dragi chelneri, nu mai puneti meniul pe farfurie! Si mai grav decat cu servetul. O bucata de carton, plastic, hartie, ce-o fi el, care nu se spala niciodata si pe care au pus mana sute de oameni, chiar nu vreau sa o vad stand acolo unde va sta pranzul meu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Te-ar putea interesa:

2 Responses to “Asezarea tacamurilor, aranjarea mesei”

 1. lidia says:

  am vazut ca multi oameni pun lingurita pentru desert inca de la inceput, dar e mai degraba un obicei romanesc fiindca in strainatate se procedeaza cum ai zis tu

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. nu conteaza says:

  Cititi codul manierelor la masa si pe urma mai vorbiti.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
RSS feed for comments on this post. And trackBack URL.

Leave a Reply